Copii si divortul parintilor

Cand exista copii, situatia poate deveni si mai dramatica, generand victime fara voie.  Efectele conflictelor dintre parinti asupra psihicului unui copil pot fi devastatoare, insa de multe ori ele nu sunt realizate de parinti, care, in febra starii nervoase in care sunt, uita ca au niste spectatori pe care ii ranesc amandoi. Lumea copiilor este mult prea diferita de cea a adultilor, de aceea pentru un copil este greu sa inteleaga ca, in familie, pot aparea si discutii conflictuale. De aceea, este indicat ca divergentele legate de familie sa nu implice participarea copiilor.

Psihologii sfatuiesc deseori parintii sa nu cada in capcana unor certuri “impartite” cu copiii pe motiv ca ei trebuie sa fie acolo sa vada ce se intampla, ca doar fac parte din familie. Un adult  poate percepe o astfel de situatie conflictuala cu impartialitate, insa un copil nu va putea face asta. Spectatori pasivi la rautatile spuse de parinti, ei primesc in plin rautatile si efectele vorbelor spuse la nervi de ambii parinti. Ei nu pot fi impartiali. Ei isi iubesc parintii (si pe mami si pe tati) si nu vor intelege de ce au ajuns sa se certe din orice si sa strige unul la celalalt. Se vor simti neajutorati, ignorati, inexistenti, rai, si chiar amenintati de tipetele, privirile dusmanoase si replicile usturatoare dintre parinti.
Neintelegand cu adevarat ce se petrece vor crede ca este cumva vina lor si ca parintii lor se cearta pentru ca nu se mai iubesc sau, cel mai rau, nu ii mai iubesc pe ei.

Pentru a evita certurile in fata copiilor, este nevoie de maturitate si de dorinta de a crea copiilor un spatiu familial adaptat nevoilor lor. In situatia in care copiii au fost nevoiti sa participe la o disputa in familie, ambii parinti ar trebui sa discute cu ei si sa le explice ca in viata de adult pot aparea anumite probleme. Afectiunea este cea mai importanta in aceasta situatie. Insa, nu este vorba de afectiunea unui singur parinte… pentru a-i face pe cei mici sa inteleaga o situatie conflictuala, este nevoie de ambii parinti. Copiii au nevoie de siguranta si de certitudinea ca fac parte dintr-o familie unita. Este demonstrat stiintific ca marea majoritate a copiilor care nu au avut parte de liniste in familie se pot confrunta la varsta maturitatii cu probleme de relationare, atasament sau angajament in relatii de lunga durata si implicit de comportament, la care se  adauga incapacitatea de a se adapta in societate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *