Concluziile grupului

Concluziile grupului de sambata pe marginea tematicilor legate de divort:

  • Conştientizarea propriilor emoţii reprezintă componenta esenţială pentru achiziţionarea tuturor celorlalte abilităţi emoţionale, respectiv sursa adaptării sociale. Dacă o persoană nu îşi conştientizează emoţiile, nu le va putea recunoaşte şi nici exprima adecvat, ceea ce poate duce la reglare emoţională deficitară. Aceasta poate genera în timp strategii de relaţionare socială dezadaptativă şi adaptare socială precară. De exemplu, nu putem vorbi de reglare emoţională dacă un copil nu este capabil să conştientizeze şi să recunoască sentimentul de furie, deoarece acesta este primul pas în învăţarea strategiilor de gestionare a emoţiilor negative.
  • Este foarte important sa nu ne neglijam pe noi insine, refugiindu-ne in spatele rolului de parinte “ca si cum doar aceasta menire ne-a mai ramas pe pamant”. Nevoile de femeie sau de barbat ne pot ajunge din urma, cerandu-se satisfacute. Acest lucru poate fi sau nu constientizat de persoanele in cauza. Adesea manifestarile, frustrarea sunt puse pe seama altor lucruri (oboseala, stress, lipsa banilor, “obraznicia” copiilor etc).
    Constientizarea si asumarea acestor nevoi tine de fiecare in parte, de capacitatea de auto-analiza, auto-cunoastere si iubire de sine. Si este o “problemtica” a adultilor neimpartasita de copil. Amintiti-va ca pentru ei sunteti TATA sau MAMA, mai putin sau chiar deloc barbat sau femeie. Asa se poate explica de exemplu reactia de respingere (repulsie chiar) a copilului fata de erotismul din viata parintilor.
  • Divortul, asemeni casatoriei isi are propria lui istorie si procesualitate la nivel relational intre parteneri.Cand este de comun acord, este totul perfect. Ce se intampla cand una din parti nu este de acord? Ce se intampla cand celalalt se simte tradat, agasat, nedreptatit?
    Paleta starilor emotionale poate fi diversificata, insa ceea ce ar fi de preferat este sa evitam transformarea divortului intr-un razboi personal, intr-un act cinic de razbunare. Cred ca de cand batem la portile vietii de cuplu, la marea majoritate ni se sopteste la ureche, sa nu ne imaginam pentru o clipa ca il putem schimba pe celalalt, indiferent de masura in care simtim ca suntem indreptatiti sa o facem. Sa ne amintim ca sunt rare situatiile in care o motivatie externa poate veni in justificarea unei schimbari interne, cand este vorba de relatiile afective. Daca schimbarea se impune din exterior, adesea poate apare rezistenta la schimbare, incapatanarea si chiar placerea mai mult sau mai putin constientizata, de a te opune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *